ett bra blogginlägg

Läser lite olika bloggar med varierad kvalitet. Det finns bloggar som beskriver målande och det finns bloggar som beskriver påtvingat, forcerat målande. Gränsen mellan dessa typer är ibland hårfin och, enligt mig , skillnaden mellan skön läsning och läsning som får en att tänka "fan vilken pretentiös människa". Jag vet att jag själv pendlar emellan, det här inlägget t.ex. är väldigt nära ngn slags gräns, iaf nära min gräns. Alla har olika gränser. Vissa läsare låter en komma undan med supermålande inlägg med helöverdrivna liknelser och metaforer,  själv har jag svårt för det utstuderade. Trots min medvetenhet och min egna låga tolerans mot den överdrivna bloggskrivaren svävar mina inlägg ibland iväg mot att vara just sådana. Varför? För att när man skriver ett sånt inlägg så känns det som att man övar sig på att skriva, man utvecklar sin skrivarförmåga genom att försöka hitta liknelser och metaforer och röda trådar. Det här är inget jag vet, det är bara en känsla jag har när jag skriver. Utstuderade inlägg kräver att man tänker och ibland är det ganska kul. SÅ, min slutsats är att alla de inlägg som skrivs med skön text, utan snåriga resonemang och poänger, de är ofta skrivna för läsaren. Alla andra inlägg har jag skrivit för min egen skull.

celebrating life med pappa och dino

Jag lyssnar på Dean Martin på högsta volym och sjunger med sådär som pappa alltid sjöng med, dvs fel, falskt och genom att grimasera med hela ansiktet. Jag går igenom hela skivan, alla låtar är bra och i varenda en kan jag se hur farsan ser ut när han sjunger. I handen har jag ett glas vin. Jag gillar egentligen inte vin men det passar fantastiskt bra in i hela den här ceremonin som jag kör här hemma i lägenheten. Till pappas musik är vin gott. Just nu: sweet, sweet, the memories you gave to me..memories are made of thiiiiis... Solen lyser in genom mitt fönster och på fotot i vardagsrummet lyser pappas leende mot mig. Vi har det bra farsan, du är med hela tiden! #celebrating life

kor som en accessoar

När brorsan och jag var ute och åkte bil senast sa han " Kossor är den perfekta accessoaren". Jag funderade på det och han har rätt. Kossor i ett fint landskap är en fantastiskt snygg accessoar, landskapets accessoar.

känslohelgen del 3

I lördags traskade vi till gamla ullevi för att uppleva Gothia Cup finaler. Kvaliteten på själva matcherna var väldigt varierande men en gång i timmen fick vi uppleva vinnarkänslan tillsammans med de segrande lagen. VILKEN KICK! credd till gothia cup som har klurat fram riktigt starka mervärden för vinnarna. Schyssta pokaler, mäktig segermusik, tvsända finaler och nytt för i år en turistbuss som kör runt i gbg med samtliga vinnarlag direkt efter matchen. Snacka om att skapa champions league känsla. På tal om champions league, inte långt kvar nu till vår första champions league match. Ballt.

känslohelgen del 2

Kommer hem från bröllopet och är fylld av en miljon känslor. Läser om allt som har hänt i Norge och inser att det bara är att acceptera att detta blir en helg fylld av känslor i alla ytterlägen. Mina tankar går till offrens familjer och vänner. Min kvartsnorska hjärta gråter för er.

känslohelgen del 1

I fredags var vi på Camilla och Fredriks bröllop. Så otroligt fina, vilket par!
Jag, per och soffan åkte bil ut till kyrkan på orust. Vi åkte i god tid tyckte vi själva men efter några missade avfartsvägar och ett stopp för att hindra mitt och pers sjunkande blodsocker från att skapa en obehaglig stämning så kom vi till kyrkan 6 minuter i 1, dvs 6 minuter till godo.
Jag var lite orolig över att jag skulle bli känslosam i kyrkan och tänka massa på pappa men fick inga såna känslor alls. Det kändes bara bra och roligt och innan valpens syrra skulle sjunga sista sången , som en avslutning så tänkte jag "varför skulle det vara jobbigt att vara på bröllop bara för att pappa inte finns? knäpp tanke av mig" sen blev jag helt skrattig inombords. Sådär bubbligt skrattig, nästan bita mig i tunganskrattig för det kändes så roligt alltihopa. Så är det dags för en sista sång, sjungen av valpens lillasyrra som har en grym röst (verkar som om en grym röst kommer med efternamnet schough). Musiken börjar spela och jag får direkt en otroligt stark känsla i hela kroppen, en känsla som liksom bara griper fast i en. Jag känner igen den här musiken. Vilken låt är det här? FAAAN Tracy Chapman, the promise. Har lyssnat på den här låten en miljon gånger när jag har tänkt på pappa. Från småskratt till tokgråt. H-te! Direkt efter låten ska Camilla och Fredrik gå ut ur kyrkan och då möts de av en snoret-rinner-mascaran-också-men-ändå-leende-tjej. Haha..måste ju ha sett för rolig ut.
Sen var det dags för träning i gbg för mig innan jag kunde ansluta till bröllopsfesten. En otroligt fin dag med fantastiska människor, tacksam över att jag fick uppleva den tillsammans med dessa! Hoppas jag kan få tag på några bilder som jag kan lägga ut på bloggen för de var så himla fina, de borde visas upp helt enkelt.

Lyssna på den på the promise på youtube om ni inte vet vilken det är. bra text. lite för bra:-)

gothia cup

Idag vaknade jag, gick upp , åt frukost och sen tog jag bilen ner till valhalla för att lira fotboll. För 15 år sedan vaknade jag också i Göteborg, gick upp, åt frukost och åkte iväg och spelade fotboll. Då var det Gothia Cup och min stora dröm var att jag skulle kunna leva ungefär ett gothiacupliv även när jag blev stor. Tänk att få vakna och veta att "idag ska jag spela fotboll, det är det viktigaste jag ska göra idag".  Så jag vill bara påminna alla därute, inte minst mig själv: Om du är en sån som spelar fotboll hela dagarna-  du en förbannat lycklig liten skit! Dessutom har du troligtvis varit en modig skit, en som har vågat hålla fast vid sin dröm även om det har gått tungt. Om du är en sån som drömmer om att kunna spela fotboll hela dagarna- fortsätt drömma så blir det verklighet. Om du är väldigt, väldigt gammal, typ sitter i rullstol för att dina ben är så gamla att de inte kan gå Och du känner att du också hade velat spela fotboll- sorry, kämpa på så kanske du kan lira hela nästa liv.

är det inte fascinerande att hundar kan skämmas?

Jag är rödhårig , uffe är fortfarande svart som synden. Här kommer en liten pass-story:
Vi ska åka på en grym resa till Jamaica i höst. Pers mamma fyller 60 så hon har riggat hela resan, svinballt. Får ett mejl där det står att det är viktigt att vi skickar in passkopior. Eftersom vi är paret som aldrig får tummen ur om det inte handlar om träning tar det ett par dagar innan vi får iväg kopior av passen (ja VI, nån av oss gör det, vi jobbar i team). Två dagar senare får vi svar: det ser bra ut för alla utom Lisa, hennes pass går ut innan avresedatum. Jag = olyckan. Alltid jag som är olyckan. Jag kilar ner till passexp och fixar nytt pass, det är kö, det tar tid och sen får man hämta ut det nya passet en vecka senare. I måndags klev jag in på passexp igen för att hämta ut mitt nya pass, så att jag kan scanna in det och sen skicka det igen till resebyrån. Lite meck men jag är ändå motiverad eftersom det blir en grym resa.
Så kommer onsdagen och det är sverige-usa hemma hos marre. Uffe är me. När jag hörde med marre om det är okej om uffe hakar skriver jag "jag har lärt honom att vara snäll" inom parentes. eller hur. Vi kommer hem till marre och uffe tycker inte att han får tillräckligt med uppmärksamhet. För att visa att han finns kommer han först med en plastpåse som han hittar i min väska. Jag säger nej uffe och tar påsen. Det var inget kraftigt nej, mer ett sånt nej som man hör föräldrar säga till sitt barn när föräldrarna egentligen är för upptagna för att bry sig men ändå känner att de borde säga någonting när ungen är på väg att elda upp en blomma. STRAFF, våran egen dala tar den och sätter den YEEES!!! uffe går och hämtar ett kvitto ur väskan. nej uffe säger jag. Ännu mesigare den här gången. Typ nej som en pappas nej när man frågar om man får ta en kaka innan maten och han först har svarat "fråga mamma" och man ljuger och säger "hon sa att jag skulle fråga dig" , om pappan då svarar nej så är han ungefär lika bestämt som jag var mot uffe.  5 minuter senare säger jompa "men uffe vad tuggar du på?" och dada:
Efteråt orkar jag inte ens köra den klassiska hundägarrepliken, den som alla hundägare uttrycker när deras hund har gjort något överjävligt, repliken som hundägarna tror är förlåtande för precis ALLT. Även om deras hund har slitit en liten unge i stycken så säger dem: "är det inte fascinerande att hundar kan skämmas? att de verkligen förstår att de har gjort ngt fel?
Idag var det passexp igen. 1 timmes väntande och om en vecka är det nya passet klart.

det ser inte så bra ut.

Igår var det ett år sedan pappa ringde mig 08.30 , söndagmorgon 4e juli 2010. Först började han prata om min bok som jag höll på att skriva. Han gav lite tips och feedback. Jag tänkte att det är ngt skumt med att han ringer så tidigt och jag fick en knut i magen. Efter nån minut säger han: Ja sen är det såhär att jag har fått cancer i levern. Det ser inte så bra ut. Jag skrek rakt ut och pappa grät och sa "det är jobbigast att berätta det för er, det är mycket jobbigare än när jag fick beskedet själv". Han var så stark de närmsta två månaderna och nu när jag ser tillbaka på det så är jag så tacksam över att vi hade honom som stöd i sorgen, att han inte bara dog knallfall utan att vi kunde luta oss mot honom när det kändes som allra tyngst. Jag ser det som en sista gåva från pappa till oss, en sista lärdom om hur man ska hantera livet när det vänder sig mot en. Att man ska fortsätta göra roliga saker, att man inte ska "gräva ner sig", att man ska vara tacksam för allt som är bra mitt i allt det som är jobbigt och totalt mörker. De två månaderna som följde fram tills pappa dog var två väldigt bra månader i mitt liv. Jobbigt, tungt men också en väldigt fin tid, mycket tack vare pappa. Och om han hade funnits kvar nu så hade han sagt: "Nu måste vi gå vidare, lite ledsen får man vara ibland också men vi har ju gjort roliga saker i hela våra liv och vi kan inte sluta med det nu bara för att jag inte finns kvar. Eller hur? hade han sagt med självklara papparösten. Nej , det är sant, du har rätt, nu kör vi vidare farsan.

att sabba det rena

Jag kommer hem till gbg efter en veckas total rening av själ och kropp och efter ett dygn i civilisationen sabbar jag mitt nya, rena jag genom att sätta på tvn och kolla på: "Extrema pudlar". Vem gör så? jag gör så. Ett program om tävlingspudlar som de klippte och färgade i olika teman, en gjorde de som ett lejon. Iallafall, en av pudlar tar matte med till ett medium, för att förbereda pudeln inför tävlingen och för att ta reda på vad pudeln egentligen tycker om att tävla. Hos mediet som kan prata med hunden utspelar sig följande konversation:
hundens ägare: Kan du fråga honom vad han tycker om att åka till Californien och tävla?
mediet: Å yes, han älskar Californien. Men det finns ett ställe han inte tycker om, kan det var St Louis?
Hundens ägare: Han har aldrig varit i St louis.
Mediet: Kan det vara Texas då?
Hundens ägare: Ja, han kom tvåa i texas, han vann inte, thats why!!!
sen säger mediet något häpnadsväckande:
- Han älskar verkligen att tävla säger han. Men det är något han inte tycker om. A, nu ser jag, han tycker inte om: KATTER!
å fan. en hund som inte gillar katter. thats sick man. sick.
Så jag går från att rena min själ, finna total harmoni till att lägga mig i soffan och kolla på extrema pudlar. och så är jag sabbad. Eller inte. Nu försöker tvätta själen igen genom att skriva i min lilla kloka bok och lyssna på radio. Håll tummarna för att detta funkar och för att jag har kraft nog för att inte falla tillbaka in i det smutsiga.

renare blir det inte

brorsan i befring
Morsan och jag har varit på vestlandet i Norge sen i måndagsnatt. I den lilla byn befring som jag är döpt efter. Nej , precis, ni hajar att jag är döpt efter Befring i mellannamn inte i förstanamn, det är fortfarande Lisa. Men det förstod ni för ni är inte helt benga i huvet. Egentligen är det dumt att försöka beskriva befring men jag ska försöka. När vi kommer in i byn regnar det och vi får höra att det ska komma 100 mm regn de närmsta tre dygnen. Thats a lot. Vi bor i vår hytte som är en enkel stuga, utan tv utan dator och med kohage och forsen som närmsta granne. I forsen kan man fiska om den inte är för "stor". För stor blir den om det regnar för mkt och om det är varmt för då smälter glaciären och då blir det satans mycket vatten. Precis de förutsättningar som var när vi var där mao. När jag kom och skulle gräva mask nere hos bonden Jakob sa han "icke ens tenk på att fiske nå, älva är för stor". De orden fick mig att tänka precis tvärtom, dvs, bara tänka på att jag skulle fiska. Fiska som fan och visa att det visst gick att få fisk fast forsen var enorm. Jag återkommer med hur det gick.
Bäst med Befring är människorna, de är världens bästa människor. Som norska små crocodile dundees, lugna, coola och kan typ allt. Det känns så iaf. Efter 4 dagar i regniga Befring, utan kontakt med omvärlden, blir man typ lite knäpp. Morsan och jag snackade halvnorska och upprepade samma mening 10ggr. Det handlade inte om viktiga meningar utan om ganska meningslösa meningar. "seee på den da! jamen seee på den da! sa jag 17 ggr i rad innan det gick över till hysteriskt skratt. Och det behövs egentligen inte så mkt mer för att man ska känna sig lite galen. Hursomhelst, efter några dagar i Befring känner man sig galen men också helt fantastiskt klar på nåt sätt. Alla tankar känns rena och fria och livet känns som en okomplicerad pryl trots allt.

RSS 2.0